top of page

Wij kunnen u helpen met meerdere

vormen van therapie.

Behandelinformatie

 

Er zijn twee manieren waarop u bij een fysiotherapeut onder behandeling kunt komen. De eerste manier is via een verwijzing die u krijgt van uw huisarts of medisch specialist. De tweede mogelijkheid is via ‘Directe Toegankelijkheid Fysiotherapeuten’ oftewel DTF. DTF betekent dat u zonder tussenkomst van een arts direct een afspraak kunt maken bij de fysiotherapeut.

 

Bij aanmelding wordt een afspraak met u gemaakt voor een screening/intakegesprek en een onderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt een zo volledig mogelijk beeld gevormd van de manier waarop uw lichaam beweegt en van de klacht die u heeft. Wanneer nodig wordt gebruik gemaakt van echografie om uw spier, pees of gewrichtsklacht goed in beeld te brengen. Echografisch onderzoek is snel en nauwkeurig en kost u niets extra's. Het totale onderzoek duurt ongeveer 45 minuten. Hierna wordt met u besproken of uw klacht in aanmerking komt voor een fysiotherapeutische behandeling of dat u eerst een afspraak moet maken met uw huisarts.

 

Naar aanleiding van de resultaten uit de intake zal samen met u een behandelplan worden opgesteld. Dit behandelplan omvat de doelen die u wilt bereiken, de therapievormen die aan bod komen en het te verwachten aantal behandelingen zal met u besproken worden.

Vaak krijgt u na het onderzoek al de eerste tips of adviezen en oefeningen mee zodat u direct actief aan de slag kunt met uw herstel. De tijd wordt efficiënt benut.

 

Tijdens een fysiotherapeutische behandeling gaat u samen met de fysiotherapeut aan de slag in de behandelkamer of oefenzaal. Een behandeling duurt ongeveer een half uur. De behandeling bestaat uit ‘hands-on’ therapie, ‘hands-off’ therapie of een combinatie van beide. Onder hands-on therapie vallen therapievormen als massage, rekken, mobiliseren en manipuleren. Onder hands-off therapie wordt bijvoorbeeld oefentherapie gerekend. Naast deze therapievormen kunnen we bij Active Fysio and More gebruik maken van de FMS/SFMA methode, Shockwave en medical taping.

 

FMS/SFMA

Funtional Movement Screen (FMS) en Selective FunctionalMovement Assessment (SFMA) bestaan uit een aantal testen waarmee wordt gekeken naar basis bewegingen en hoe deze worden uitgevoerd. De focus ligt hierbij op bewegingspatronen en compensatiepatronen die het lichaam gebruikt. Compensatiepatronen worden ontwikkeld als een beweging onprettig of pijnlijk is. Aan de hand van deze testen krijgt de fysiotherapeut een indruk van de bewegingsmogelijkheden die u heeft en waar plaats is voor verbetering door middel van een scoremodel. Met de behaalde score en de aandachtspunten die tijdens de testen naar voren komen wordt bepaald waar behandeldoelen liggen. Deze uitslag wordt uitgebreid met u besproken.

 

Dry-needling

Dry-needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry-needling is specifiek gericht op de triggerpoints in de spier, zowel tijdens het onderzoek als tijdens de behandeling. Tijdens het onderzoek worden de triggerpoints opgezocht en tijdens de behandeling worden deze gedeactiveerd. Dry-needling is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling, dit betekent dat de kosten hiervan onder uw aanvullende verzekering vallen.

 

Shockwave therapie

Shockwave therapie is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige 'schokgolven' die via een behandelkop op het te behandelen weefsel van het lichaamgericht worden. Fysiotherapeuten passen de methode toe voor het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat bijv. bij een tennisarm, verkalking in schoudergewricht, chronische ontsteking van een achillespees en hielspoor.

De shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.

 

Medical taping

Medical Taping is een behandeltechniek waarbij door middel van tape op de huid de werking van o.a. spieren, pezen en circulatie in het lichaam wordt beïnvloed. De liftende werking van de tape op de huid geeft drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer worden verbeterd. De druk op de pijnreceptoren neemt af, waardoor de ervaren pijn vermindert. Automatisch maakt dat een meer fysiologisch bewegingspatroon mogelijk.

Active Fit and more Scherpenzeel en Active Fysio and more

Onze praktijk werkt nauw samen met het fitnesscentrum Active fit and more waar wij gebruik kunnen maken van de faciliteiten die deze sportschool te bieden heeft, zoals 200 m2 fitnessruimte met moderne fitnessapparatuur en een prettige sportieve sfeer.

In Amersfoort hebben we onze eigen oefenruimte.

 

Bij Active Fysio and More vinden we het belangrijk dat niet alleen de lokaal aangedane structuur behandeld wordt maar ook de oorzaak van de klacht. Hierbij staat persoonlijke aandacht altijd voorop.

 

Bronnen: graycookmovement.com, shockwavenet.nl,fysiotape.nl

bottom of page